Id

Idag har varit en riktigt jobbig dag !
Började med mina järntabletter imorses och dom gjorde att jag mådde ren jäkla skit .
Så har spytt x antal gånger , men mår lite bättre nu som tur iaf !

Har iaf fått gjort något idag , va på polis stationen så R fick skaffa id kort och sen var vi och fikade hos mormor & morfar .


Det lever för fullt i magen , känns helt underberbart =)

stan

Ska göra mig iordning för att gå och äta på stan med Robin , ska se fall jag kan hitta något fint på stan .. Köpte bara ett nytt täckstift igår . Så får se fall man har mer tur idag .

vecka 22

Bebisen

Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 470-575 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned.

 

Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din liver hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan bebisen uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som den nyfödda levern ännu inte kan effektivt bryta ned. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarlig och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att bryta ned bilirubin.

Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben.

I äggstockarna hos flickor finns redan alla de primitiva ägg bildade som hon kommer ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad.

Du

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter.

Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget.

Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp.

Det kan vara en god ide att låta läkare eller barnmorska kontrollera att du inte utvecklat en allvarlig blodbrist.

hygbgukbu

God morgon , har fått en bra start på dagen ( eller inte ) !
Har varit vaken ett tag och har redan hunnit med en del saker . Väntar på att posten ska komma med ett brev som jag väntar på . När det har kommit ska jag göra mig iordning för att sen gå fram på stan en sväng och ta en fika eller nått sånt . Inte kul att bara sitta inne .

Det var en jobbig natt idag , mådde allt annat än bra . Ska spara er på detaljerna , men nu mår jag bra :)

Tillbaka

Min bärbar dator hämtade jag ut idag , för fick ett sms om att den var klar på servicen .. Den känns som en helt ny dator , hoppas den håller sig så nu också !   Har varit utan dator dom senaste datorna för råkade krascha våran stationära .. Men det är så det kan bli ibland :)

Men har inte ett enda kort eller film på datorn , så det känns lite tomt :/

(:

Just nu sitter jag och väntar på att min farbror ska höra av sig så vi kan träffas . Ska skriva på en fullmakt efter farmor och få lite skatte pengar. Blir inte mycket men alltid något (:

Vet inte riktigt vad som händer senare , blir nog att göra några ryck här hemma och kanske åka förbi mamma och se hur det är med henne .

Vi fick en jätte söt body av Robins pappa till det lilla livet i magen :)
Vi  har så sjukt mycket att se fram imot nu , känns som om jag ska spricka av lycka .

Love the way you lie

försvann

Skrev ett inlägg i morses men det försvann , så hann inte skriva något nytt .
Jag och morfar va och lämna in min bärbara dator på elgiganten tidigare idag , så ska bli intressant fall dom kan fixa den eller fall jag får ut någon ny på försäkringen ... Inte kul när den dör så fort man sätter på den !

Följde med morfar hem till han och mormor så jag klippte dom och så bjöd dom på mat :)
Alltid lika gott med mormors mat !

När Robin kommer hem så tror jag det blir en sväng till öb och så hoppas jag att jag kan färga håret ikväll ..




v.19

Foster i 19:e graviditetsveckan. Fotograf: Lennart Nilsson


Din bebis är denna veckan 13-15 cm och väger ungefär 200 gram. Vid förlossningen väger den vanligtvis 15 gånger mer, så den kommer lägga en hel del på hullet framöver.

En av de mest fascinerande sakerna med fostrets utveckling är hjärnan. Hjärnan är ett av de första organen som bildas de första veckorna och dess abnorma storlek i förhållade till resten av kroppen under den första delen av utvecklingen visar dess stora betydelse. I vecka 19 har muskler i hela kroppen kopplats ihop med hjärnan via nervtrådar och kan därmed kontrolleras medvetet av bebisen!

Öronen står ut från huvudet, och i munnen börjar de första groddarna till barnets permanenta tänder dyka upp. Armar och ben har nu korrekt relativ storlek i förhållande till kroppen och fötterna är hela 2,5 cm långa!

bullbak

Idag har hela förmiddagen gått åt att baka bullar hos mormor . Så nu vet jag på ett ungefär hur jag ska göra nästa gång .. Det är alltid lika trevligt att vara hos henne och bara tjöta massa skit :)

Vet inte vad resten av dagen har att erbjuda men just nu lutar det mest åt att ta det lugnt ..
Rss